Převrácený jáhelník recept
Top Recepty, Sladká jídlaSuroviny na recept
- 130 g jáhel
- 250 g tvarohu (lepší je použít tvaroh v kostce, ten ve vaničce má řidší konzistenci)
- 2 vejce
- třtinový cukr - med nebo sirup dle vlastní chuti
- cca 500 g očištěných a rozkrojených jahod
- balsamikový sirup
- hrst sekaných bylinek:
- mátu
- meduňku
- bazalku
- tymián
Postup Převrácený jáhelník
Postup přípravy receptu
-
Jáhly několikrát propláchněte vroucí vodou, aby ztratily hořkost a pak uvařte podle návodu. Já vařím jáhly ve vodě v poměru 1/2. Vařím do vypaření vody a pak nechám jáhly dojít v hrnci pod pokličkou.
Z bílků ušlehejte pevný sníh. Žloutky ušlehejte s tvarohem a přidejte vychladlé jáhly. Oslaďte dle chuti, ale není nutné to s cukrem přehánět. Nakonec do směsi opatrně zamíchejte sníh.
Jahody překrájejte na poloviny (podle velikosti) a pokapejte balsamikovou glazurou, použijte ji tolik, aby byly všechny jahody lehce pokryté, přidejte jemně nasekané bylinky.
Jahody dejte na dno dortové formy vyložené pečícím papírem (je možné použít i silikonovou).
Na jahody nalijte jáhlovou směs.
Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 30 min.
Nákyp nechte vychladnout a pak opatrně vyklopte z formy.