Převalované vdolečky recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
245 ml mléka
2 lžíce rumu
50 g sádla
1 lžíce oleje
1/2 lžičky soli
2 lžíce cukru
2 žloutky
500 g hladké mouky (nebo polohrubá + hladká)
1/2 čerstvého droždí
Na převalování:
250 g másla
hrst hladké mouky
Náplň:
1 kg tvarohu (vytuženého)
2 žloutky
citrónová kůra
rozinky
cukr
1 lžíce másla
Drobenka:
50 g polohrubé mouky
40 g cukru krupice
40 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na těsto zpracujeme obvyklým způsobem, necháme vykynout. Rozválíme a potřeme máslem smíchaným s mouku, přeložíme jako psaníčko a necháme 30 minut kynout. Rozválíme a opět přeložíme a necháme kynout a pak ještě jednou totéž.

  2. Lžící nabíráme kousky (nebo můžeme vyválet plát a vykrajovat čtverečky), které naplníme tvarohovou nádivkou, kraje spojíme a vytvoříme malé bochánky. Dáváme pozor, aby byly dobře uzavřené (prsty pevně přitlačíme), aby náplň nevytékala.

  3. Spojem otočíme na plech a necháme kynout pod utěrkou 30-40 minut. Pak uděláme nahoře prstem nebo vařečkou důlek a dáme trochu povidel a posypeme drobenkou.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C cca 30 minut (měla jsem 2 plechy, ale správně se na Moravě dělají ještě menší - takové ty úplně malilinkaté tzv. jednotlamky).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!