Posvícenské koláčky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 500g polohrubé mouky
- špetka soli
- 3 žloutky
- 250g tuku
- 1/4 l mléka
- 25g droždí
- Maková nádivka:
- 120g mletého máku
- 3/8 l mléka
- 40g cukru
- 10g másla
- 30g strouhaného perníku
- skořice
- trocha medu
- 1 žloutek
- Ořechová nádivka:
- 70g mletých ořechů
- 35g cukru
- troch u mléka
- lžíce strouhanky
- skořice
- hřebíček
- Tvarohová nádivka
Postup Posvícenské koláčky
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, cukru, vlažného mléka a trochy mouky zaděláme kvásek, který necháme vykynout.
Do mísy dáme mouku, sůl, nastrouhaný tuk, přidáme kvásek, žloutky, mléko a zpracujeme v těsto, které necháme zakryté na teplém místě vykynout.
Potom uděláme z kousků těsta kuličky, urovnáme je na plech a lžičkou nebo opačným koncem silnější vařečky uděláme důlek, naplníme nádivkou, posypeme drobenkou a koláčky upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Ještě teplé je pocukrujeme.
Maková nádivka: Mák uvaříme v mléce s cukrem. Odstavíme z ohně, přidáme máslo, perník, skořici, med a žloutek.
Ořechová nádivka: Cukr pokropíme vodou a svaříme do pěny, přidáme ořechy, mléko, strouhanku a koření.
Tvarohová nádivka: Vše umixujeme do hladké hmoty a nakonec vařečkou lehce vmícháme rozinky.