Posvícenské koláčky recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

500g polohrubé mouky
špetka soli
3 žloutky
250g tuku
1/4 l mléka
25g droždí
Maková nádivka:
120g mletého máku
3/8 l mléka
40g cukru
10g másla
30g strouhaného perníku
skořice
trocha medu
1 žloutek
Ořechová nádivka:
70g mletých ořechů
35g cukru
troch u mléka
lžíce strouhanky
skořice
hřebíček
Tvarohová nádivka

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, cukru, vlažného mléka a trochy mouky zaděláme kvásek, který necháme vykynout.

  2. Do mísy dáme mouku, sůl, nastrouhaný tuk, přidáme kvásek, žloutky, mléko a zpracujeme v těsto, které necháme zakryté na teplém místě vykynout.

  3. Potom uděláme z kousků těsta kuličky, urovnáme je na plech a lžičkou nebo opačným koncem silnější vařečky uděláme důlek, naplníme nádivkou, posypeme drobenkou a koláčky upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Ještě teplé je pocukrujeme.

  4. Maková nádivka: Mák uvaříme v mléce s cukrem. Odstavíme z ohně, přidáme máslo, perník, skořici, med a žloutek.

  5. Ořechová nádivka: Cukr pokropíme vodou a svaříme do pěny, přidáme ořechy, mléko, strouhanku a koření.

  6. Tvarohová nádivka: Vše umixujeme do hladké hmoty a nakonec vařečkou lehce vmícháme rozinky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!