Pomerančový dort s čokoládou recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Korpus:
- 4 vejce
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3,2 dl hladké mouky
- 1 bílý jogurt nebo čokoládový jogurt Activie
- 1 dl oleje
- 40 g rozehřáté čokolády
- 2-3 lžičky kakaa
- strouhaná pomerančová kůra
- 1/2 prášku do pečiva
- trošku sody bicarbony
- Krém:
- 3 dl pomerančové šťávy
- vanilkový pudink bez vaření Olé od Dr.Oetkera
- 1 šlehačka
- Na dokončení:
- 50 g čokolády
- 5 cl šlehačky
- (šlehačka, která Vám zbude po přípravě polevy)
- trochu ztužovače do šlehačky
- pomerančová marmeláda
- pomerančová šťáva
- rum
- plátky kandovaných pomerančů
Postup Pomerančový dort s čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Příprava korpusu: Našleháme bílky do tuha se špetičkou soli a přidáme cukr. Postupně přidáváme olej, jogurt, rozehřátou čokoládu. Rušně vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a sodou a kakao. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy (23 cm průměr). Já dávám na dno kolo z pečícího papíru, potřené tuhým máslem, stěny nevymazávám. Upečeme v troubě vyhřáté cca na 180°C. Po upečení necháme chvíli vychladnout, přikryté utěrkou. Vyklopíme, až se korpus sám odchlípne od stěn formy.
Studený korpus 1x prokrojíme a obě poloviny pokropíme likérem a pomerančovou šťávou. Spojíme větší částí krému a na chvíli lehce zatížíme, aby se dort srovnal.
Necháme vychladit v lednici a boky dortu bohatě potřeme čokoládovou polevou, kterou ještě obkroužíme vršek dortu (asi 1 cm). Po ztuhnutí natřeme zbylou vrchní plochu lehce pomerančovou marmeládou a zbylým krémem. Nazdobíme šlehačkou, ušlehanou s trochou ztužovače a plátky kandovaného pomeranče, který je opravdu korunou.