Pomerančové koláčky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- listové těsto
- mletá skořice
- kelímek Créme fraiche nebo husté zakysané smetany
- 1-2 vejce
- vanilkový extrakt
- pomeranč
- pomerančová kůra
- hnědý cukr
Postup Pomerančové koláčky
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto rozbalte na pomoučněný vál a rozkrojte je tak, abyste získali pláty o výšce 20 cm (buď polovina rolovaného, já měla plátky z Lidlu, které jsou 20 cm široké). Pláty posypte skořicí, zaviňte je jako švýcarky a nakrájejte na cca 3 cm široké kousky. Ty vložte do mufinových formiček a vymačkejte tak, aby trošku těsta přečnívalo ven.
V troubě vyhřáté na 180-200°C pečte 8 až 10 minut, až lehce zezlátnou. Mezitím v misce smíchejte zakysanou smetanu, vejce, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a oslaďte lžící cukru, vše důkladně promíchejte.
Mufiny vyndejte z trouby, čajovou lžičkou přitlačte těsto ke stěnám aby bylo místo pro náplň. Koláčky naplňte směsí ze zakysané smetany a vraťte plech do trouby na dalších cca 8 minut.
Na nepřilnavé pánvičce svařte šťávu z pomeranče a cca 4 lžíce cukru na hustý sirup - skoro karamel a koláčky jím trochu lžící polijte. Opravdu jen trošku, jinak bude moc přeslazené. Nechte vystydnout a můžete ochutnávat. Koláčky připomínají chutí trochu sladké středomořské moučníky.