Polévka z pečených rajčat s řapíkatým celerem a pórkem recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 500 g vyzrálých rajčat
- 3-4 řapíky celeru
- 1 velký pórek
- 1 cibule
- 1 plechovka rajčatové passaty
- 1 stroužek česneku
- 4 větvičky čerstvého tymiánu
- 1 litr zeleninového vývaru
- olivový olej
- sůl
- hladkolistá petržel
Postup Polévka z pečených rajčat s řapíkatým celerem a pórkem
Postup přípravy receptu
-
Rajčata rozpůlíme, rozložíme na plech řeznou stranou nahoru, zakápneme olejem a dáme do trouby předehřáté na 180 °. Pečeme půl hodiny, troubu stáhneme na 120° a necháme péct ještě cca 45 minut. Rajčata se nesmí spálit.
V hrnci rozehřejme trochu oleje a necháme na něm zpěnit drobně nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájený pórek, řapíky celeru, z kterých jsme odstranili vlákna / lépe se potom rozmixují / a společně orestujeme. Přidáme připravená pečená rajčata, passatu, lístky tymiánu, prolisujeme stroužek česneku, mírně osolíme a vše dusíme 30 minut. Přilijeme vývar a ještě vše povaříme mírným varem.
Na závěr polévku rozmixujeme do jemného hustého krému. Na talířích ozdobíme petrželkou.