Polévka z pečených rajčat s řapíkatým celerem a pórkem recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

500 g vyzrálých rajčat
3-4 řapíky celeru
1 velký pórek
1 cibule
1 plechovka rajčatové passaty
1 stroužek česneku
4 větvičky čerstvého tymiánu
1 litr zeleninového vývaru
olivový olej
sůl
hladkolistá petržel

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata rozpůlíme, rozložíme na plech řeznou stranou nahoru, zakápneme olejem a dáme do trouby předehřáté na 180 °. Pečeme půl hodiny, troubu stáhneme na 120° a necháme péct ještě cca 45 minut. Rajčata se nesmí spálit.

  2. V hrnci rozehřejme trochu oleje a necháme na něm zpěnit drobně nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájený pórek, řapíky celeru, z kterých jsme odstranili vlákna / lépe se potom rozmixují / a společně orestujeme. Přidáme připravená pečená rajčata, passatu, lístky tymiánu, prolisujeme stroužek česneku, mírně osolíme a vše dusíme 30 minut. Přilijeme vývar a ještě vše povaříme mírným varem.

  3. Na závěr polévku rozmixujeme do jemného hustého krému. Na talířích ozdobíme petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!