Polévka s batáty (sladké brambory) á la kyselačka recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 2x větší sladký brambor
- 1x bobkový list větší
- 5x celý pepř černý
- 2x nové koření celé
- 2x špetka drceného kmínu
- Sůl přiměřeně
- 0,5 l voda
- 0,5 l mléko min. 1,5%
- 2x celé vejce
- 2x polévková lžíce škrobu (lze i nahradit moukou)
- 2x kostička mrazeného kopru (nebo čerstvý dle chuti)
- ocet na dochucení
Postup Polévka s batáty (sladké brambory) á la kyselačka
Postup přípravy receptu
-
Batáty oloupeme a nakrájíme na kostičky (čím menší, tím delší krájení a rychlejší vaření, já rád 5x5 mm všechny se ale nepovedou).
Vložíme je do studené osolené vody spolu s kořením (bobek, pepř, nové, kmín) a vaříme do měkka.
Než voda zavře (začne vřít), ve studeném mléce rozkvedláme vejce a rozpustíme škrob.
Jakmile jsou batáty měkké, vyjmeme koření (s kmínem se moc nezdržujte) - neslévat vodu!, zamícháme opět mléko (škrob sedá na dno) a přijlejeme k batátům.
Za stálého míchání uvedeme k varu, přidáme kopr a vaříme cca. 5 minut. Nakonec dochutíme octem a dosolíme. Dobrou chuť!