Plecko na slanině a rozmarýnu recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 400 g vepřového plecka
- 200 g slaniny vcelku
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 4 stroužky česneku
- horký vývar
- mléko
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2-3 lžíce hladké mouky
- pepř
- sůl
- 1 lžička cukru
- 2 větvičky rozmarýnu
Postup Plecko na slanině a rozmarýnu
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na plátky, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a protáhneme hladkou moukou. Slaninu nakrájíme na větší kostky a asi 5 minut ji opékáme v kastrolu. Mezitím nasekáme cibuli nadrobno, přidáme na slaninu a společně asi 15 minut restujeme.
Přidáme maso, opečeme ze všech stran dohněda a zalijeme malým množstvím vývaru. Přidáme prolisovaný česnek a větvičky rozmarýnu a za občasného zamíchání a podlévání dusíme pod pokličkou doměkka.
Z kastrolu vyjmeme pevný obsah a udržujeme teplé. Šťávu vysmahneme na tuk, zasypeme moukou a prosmažíme.
Poté zalijeme horkým vývarem a mlékem (celkem asi půl litru tekutiny). Uvedeme k varu, přidáme kolečka mrkve, cukr, vrátíme maso a slaninu a na velmi mírné teplotě prováříme dvacet minut. Dochutíme solí, pepřem a případně sušeným česnekem. Nakonec omáčku zjemníme smetanou a prohřejeme.