Piškot politý pudinkem a zdobený ovocem – recept na oběd nebo večeři pro děti recept
Top Recepty, Pro začátečníkySuroviny na recept
- Rozpočet na 3 porce:
- 3 vejce
- 2-3 lžíce oleje
- 90-120 g cukru krupice
- 90-120 g hladké mouky (zvažte vejce a kolik váží, tolik dejte i mouky i cukru)
- špetka soli
- Na polití:
- 6 dl mléka
- 1 sáček vanilkového nebo ovocného pudinku
- 2 PL cukru krupice
- Na ozdobu:
- čerstvé nebo kompotované ovoce
- strouhaná čokoláda apod.
Postup Piškot politý pudinkem a zdobený ovocem – recept na oběd nebo večeři pro děti
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme dortovou formu nebo malý pekáček, vyložíme peč. papírem, nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou či strouhankou.
Rychlý piškot: vejce, cukr, olej a špetku soli šleháme šlehačem, až hmota zbělá a hodně nabude (až 3x). Pak opatrně vmícháme mouku s troškou prášku na pečení (slabou půlku lžičky), nalijeme do připraveného pekáčku a upečeme stejně jako klasický piškot.
Ihned nalijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby. Toto malé množství musíme upéct prudčeji, aby to dětičky neměly vysušené. Teplota podle toho, jak peče vaše trouba, ale doporučuji péct asi při 190º C. Korpusek je nízký, tudíž bude brzy propečený, dobu pečení už si nepamatuji (asi 12-15 minut?, možná i 20 minut, ale opravdu to už nevím), ale je třeba to hlídat, jakmile začne malinko růžovět, tak rychle z trouby vyndáme.
Necháme jen částečně vychladnout a ještě teplý (ne horký) nakrájíme na porce, polijeme teplým pudinkem a ozdobíme a obložíme větším množstvím ovoce.
Než korpus trochu prochladne, rychle uvaříme pudink. Pokud nechceme dále čekat na zchladnutí, dáme nádobu s hotovým pudinkem na chvilku do dřezu s trochou studené vody, občas promícháme a za chviličku můžeme podávat.
Ovoce se hodí měkčí, spíše malinko nakyslé, jahody, maliny, v zimě ovoce z kompotu nebo třeba na kousky pokrájené dílky pomeranče nebo mandarinky, podle možností ledničky či špajzky. Můžeme posypat strouhanou čokoládou.
Korpus můžeme upéct i z klasického piškotového těsta: Klasický piškot: Oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme se špetkou soli pevný sníh. V druhé míse našleháme žloutky a cukr do pěny, až hmota zbělá a nabude. Postupně po lžících zašleháme i olej. Po troškách zamícháme mouku a pak opatrně vmícháme ušlehané bílky, ale jen zlehka mícháme, spíše převalujeme vařečkou.