Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- 3-5 porcí čerstvého kapra s kůží (bez šupin)
- 3-5 plátků slaniny nebo kvalitní sušené šunky (já jsem použila parmskou)
- 1 kávovou lžičku sladké červené papriky
- ½ kávové lžičky soli + další sůl na počáteční nasolení
- černý pepř (6x otočení mlýnkem)
- ½ citronu
- 3 polévkové lžíce řepkového oleje
- 25 g másla
- pekáček
- štětec na potírání kapra
- Na šťouchané brambory:
- 1 kg brambor
- 2 dl mléka
- 50 g másla
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- svazek jarní cibulky (5 ks)
- několik stonků plocholisté petrželky
- sůl
- pepř
Postup Pečený kapr se zámeckými šťouchanými bramborami
Postup přípravy receptu
-
Kapra důkladně omyjeme a naporcujeme. Papírovými utěrkami každou porci osušíme a ze všech stran nasolíme a položíme na tácek. Porce pokapeme šťávou z poloviny citronu a ještě je ve šťávě několikrát obrátíme. Takto připraveného kapra, zakrytého potravinářskou folií, necháme minimálně 2 hodiny v chladnu odležet. Můžeme i do druhého dne. Čím déle, tím lépe. Odležení je důležité. Nasolený kapr, přelitý citronovou šťávou, tak ztratí charakteristickou vůni“ rybiny.
Do pekáčku nalijeme tři lžíce řepkového oleje, přidáme kávovou lžičku sladké červené papriky, půl lžičky soli a nameleme černý pepř. Štětečkem v pekáčku vše důkladně promícháme, až se nám vytvoří červená papriková emulze.
Troubu zapneme a nastavíme teplotu na 200 °C. Kapra vyjmeme z citronové lázně a porce ze všech stran osušíme papírovou utěrkou. Vložíme je do pekáčku a štětečkem je potřeme ze všech stran. Na každou porci položenou kůží dolů položíme kostičky másla a srolovanou šunku. Po upečení bude krásně křupavá.
Nezakrytý pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a necháme péct 25 minut. Za tuto dobu jsem dvakrát kapra polévala výpekem a jednou jsem přidala asi půl deci vody.
Mezitím si připravíme šťouchané brambory. Oloupané a na menší kousky nakrájené brambory uvaříme do měkka v osolené vodě. Zatím, co se nám budou vařit brambory, připravíme si voňavé mléko. Do kastrůlku nalijeme 2 dl mléka, přidáme máslo, přelomený bobkový list a dvě kuličky nového koření. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a přidáme do mléka. Mléko osolíme 1 kávovou lžičkou soli a několikrát otočíme mlýnkem s pepřem a začneme ohřívat. Mléko nesmí vařit, držíme ho těsně pod bodem varu 10 minut. Měkké uvařené brambory scedíme a následně rozmačkáme šťouchadlem. Přiléváme postupně mléko s cibulkami. Z mléka jsme odstranili bobkový list i kuličky nového koření. Ochutnáme a případně dosolíme. Těsně před podáváním vmícháme nasekanou petrželku.
Na nahřátý talíř položíme čerstvě upečeného kapra kůží nahoru, přidáme porci šťouchaných brambor a doplníme plátkem křupavé slaniny nebo šunky. Na úplný závěr porci kapra přelijeme výpekem z pekáčku.