Pečená štika s křenovým přelivem recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- 1 filet ze štiky (400 g)
- 5 dkg čerstvě strouhaného křenu
- 1 kelímek smetany 33%
- máslo
- sůl
- pepř
Postup Pečená štika s křenovým přelivem
Postup přípravy receptu
-
Filet štiky opláchneme vodou, osušíme a bohatě osolíme.
Rozdělíme na dvě porce a kůži nařízneme, aby se nám ryba při pečení nekroutila.
Na plech si dáme pečící papír, který lehce potřeme olivovým olejem a položíme na něj kůží dolů porce štiky.
Lehce opepříme čerstvě mletým pepřem.
Na každou porci štiky položíme silnější plátek másla.
Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 15 minut na plný výkon (plynová trouba).
Po 15 minutách opatrně porce štiky otočíme kůží nahoru a pečeme dalších 15 minut opět na plný výkon.
Během pečení si připravíme přílohu a křenový přeliv.
Na křenový přeliv dáme do malého kastrůlku rozpustit lžíci másla, do kterého vložíme nastrouhaný křen (cca 1 polévkovou lžíci).
Po lehkém orestování přidáme kelímek poctivé smetany a necháme lehce probublávat, dokud nám lehkým vyvařením smetana nezhoustne.
Následně přecedíme a vznikne nám velmi jemný a hladký křenovo-smetanový přeliv, který udržujeme teplý.
Na přílohu použijeme malé vařené brambory, které opečeme na másle a následně je ochutíme čerstvě nasekaným rozmarýnem a majoránkou.
Porci štiky servírujeme na opečené brambory a bohatě doplníme křenovým přelivem.