Pečená krkovice v PH (14 dní naložená) a máslová tarhoňa s baby špenátem recept
Top Recepty, Pomalý hrnecSuroviny na recept
- 1 kg krkovice
- 7,5 g česneku
- 24 g rychlosoli
- Dále:
- 2 velké cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 250 g kostiček uzené slaniny
- bílý pepř
- 1 lžíce sádla
- sůl
- olej ve spreji
- ½ dl vody
- Příloha:
- 250 g čerstvého baby špenátu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sádla
- 125 g tarhoni
- máslo na 2,5 prstu
- sůl
- bílý pepř
- voda
- Na ozdobu:
- 1 menší kapie
- pár lístků špenátu
Postup Pečená krkovice v PH (14 dní naložená) a máslová tarhoňa s baby špenátem
Postup přípravy receptu
-
Rychlosůl s utřeným česnekem smícháme a pečlivě vetřeme do masa ze všech stran. Zavakuujeme nebo zabalíme pevně do potravinářské folie. Necháme takto v lednici až 14 dní. 2 cibule a mrkev nakrájíme na kolečka, jednu cibuli na drobno a 4 stroužky česneku na slabé plátky.
Uleželé maso opláchneme, osušíme, trochu osolíme, už jen opatrně, bylo naložené v soli, opepříme a svážeme provázkem, aby při pečení zůstalo pěkně kulaté.
Hrnec PH vytřeme sádlem, poklademe kolečky cibule, posypeme kostičkami uzené slaniny, na to položíme maso, lehce zastříkneme olejem a dokola dáme mrkev s plátky česneku. Podlijeme ½ dl vody, přikryjeme a nastavíme 10 hodin na LOW.
Na pánvi osmažíme cibuli na lžičce sádla do sklovita, přidáme očištěný špenát zbavený stopek, plátky česneku, osolíme, opepříme, necháme krátce, cca 5 minut, podusit a dáme zatím bokem.
Do kastrolku se silným dnem dáme rozpustit máslo, přidáme tarhoňu a mícháme, než se pořádně obalí máslem. Přidáme tolik vody, aby byla těsně nad tarhoňu, osolíme, lehce opepříme a za stálého míchání dusíme až do měkka. V průběhu míchání, je-li potřeba, přidáváme po troškách vodu. Ochutnáváme a jak je už al dente, vypneme, necháme trochu zchladnout. Během chladnutí vidličkou načechráváme, přidáme do špenátu a zlehka promícháme.
Hotové maso vyndáme, zbavíme provázku a nakrájíme na plátky. Výpek s cibulí, slaninou a mrkví rozmixujeme a je-li nutné, dochutíme.
Servírujeme plátky masa se špenátovou tarhoňou, zdobené červenou kapií a lístky špenátu. Omáčku dáme zvlášť do misky.