Pečená koňská kýta na šalotce s žampionovo-kudrnkovou omáčkou recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- 1 kg koňské kýty
- sáček šalotky
- 1 balení koření na hovězí maso Vitana
- 250 g mini žampionů
- petržel kudrnka
- olej
- Solamyl
- sůl
- pepř
- nové koření
- bobkový list
Postup Pečená koňská kýta na šalotce s žampionovo-kudrnkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Koňské maso převázané režnou nití potřeme směsí oleje smíchaným s kořením Vitana – hovězí pečeně a dáme uležet do misky nejlépe do druhého dne.
Druhý den necháme naložený kus masa zprudka opéct na pánvi, aby se maso zatáhlo.
Do pekáče (římského hrnce) vložíme zatažené maso. Lehce podlijeme vodou a přidáme všechnu oloupanou cibuli šalotku vcelku, společně s bobkovým listem, novým kořením.
Pečeme ve vlastní a cibulové šťávě.
Maso pečeme při mírné teplotě cca 2,5 hodiny, aby bylo krásně měkké. Po upečení maso vyjmeme, odstraníme nit, kterou bylo maso ovázáno, ohledně udržení si požadovaného tvaru a nakrájíme na plátky.
Vzniklý výpek přeměníme v omáčku tak, že na másle si lehce orestujeme mini žampiony, které přidáme do výpeku.
Lehce provaříme, doředíme vodou s trochou rozmíchaného škrobu Solamyl, do požadované hustoty a přidáme na velmi jemno nasekanou petržel kudrnku. Lehce 5 minut provaříme a máme hotovo. Příloha jasmínová rýže, ale i brambory.