Paštika z krůtích jater s brusinkami recept
Top Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny na recept
- 500 g krůtích jater
- 750 g bůčku
- 100 ml červeného portského vína
- 4 lžíce brandy
- 10 dkg anglické slaniny
- 50 g sušených brusinek
- pepř
- sůl
- muškátový oříšek
- 2 menší zapékací misky
Postup Paštika z krůtích jater s brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve pokrájíme brusinky a namočíme do portského vína, ve kterém je necháme min. hodinu ležet.
Z jater odebereme 150 g a nakrájíme na půlcentimetrové plátky.
Plátky anglické slaniny nakrájíme na centimetrové plátky.
Nyní si připravíme směs na paštiku.
Bůček nakrájíme na kousky a buď pomocí sekacích nožů rozmixujeme v robotu nebo 2x umeleme na masovém strojku (2x proto, aby byl umletý najemno).
Zbytek jater také rozmixujeme nebo umeleme. Obojí umleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, strouhneme trochu muškátového oříšku, přidáme brandy a řádně promícháme. Namočené brusinky slijeme přes sítko, přidáme do hotové směsi a promícháme. Portské víno z brusinek můžeme vypít (hlavně dejte pozor, ať Vám ho dcera nevylije na koberec jako mě!:-D)
Dno obou zapékacích misek vyložíme proužky anglické slaniny, na kterou rozetřeme polovinu játrové směsi.
Směs řádně rozvrstvíme až ke krajům a uhladíme.
Na směs naskládáme plátky z jater a zakryjeme druhou polovinou játrové směsi. Opět hezky uhladíme.
Povrch poklademe zbytkem anglické slaniny.
Pečeme v předem vyhřáté troubě 2 hodiny při 120°C.
Po vychladnutí paštiku krájíme na plátky a podáváme na talířku s brusinkami. Nejlepší je s lehce opečeným toustovým chlebem (nám zbyl už jen obyčejný). Doporučuji si k ní otevřít lahvinku dobrého kvalitního červeného vína:-)