Parmezánové tyčinky recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 420 g polohrubé mouky
- 100 g čerstvě nastrouhaného Parmezánu
- 2 lžičky rozsekaného čerstvého rozmarýnu nebo 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 1 lžička pepře
- 1 sáček sušeného droždí
- 300 ml vlažné vody
- 4 lžíce hrubé mouky nebo polenty
- 1 lžička olivového oleje
Postup Parmezánové tyčinky
Postup přípravy receptu
-
Ve velké míse promícháme třetinu mouky s parmezánem,rozmarýnem, pepřem a droždím.
Přidáme vodu, další třetinu mouky a vytvoříme měkké těsto. Zbylou mouku nasypeme na pracovní plochu. Těsto vyklopíme na plochu a hněteme asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné, zapracujeme do něj tolik mouky, aby se nelepilo. Těsto rozdělíme napůl. Zakryjeme je utěrkou a necháme 10 minut odpočívat.
Oba kusy těsta posypeme hrubou moukou a vyválíme do obdélníků 25x15 cm. Potřeme je olejem a zakryjeme utěrkami. Necháme je kynout na teplém místě asi 30 minut, dokud se objem nezdvojnásobí.
Troubu předehřejeme na 200°C. Čtyři plechy vyložíme papírem na pečení a vysypeme zbylou hrubou moukou
.Půlku těsta uložíme do chladničky. Druhou polovinu příčně rozkrájíme na 20 stejných pruhů.
Každý pruh uchopíme za oba konce, zakroutíme a vytáhneme na délku asi 30 cm. Kroucené tyčinky pokládáme na plechy ve vzdálenosti 2,5 cm.Necháme je ještě 10 minut nepřikryté kynout.
Proužky těsta pomastíme olejem. Pečeme 10 minut.
Tyčinky vytáhneme z trouby a opět je mírně potřeme tukem, Pečeme dalších 8 minut, dokud nebudou křupavé a zlatavé.Přemístíme je na drátěnou mřížku, aby vychladly.Zopakujeme ze zbylým těstem.