Parmezánové tyčinky recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

420 g polohrubé mouky
100 g čerstvě nastrouhaného Parmezánu
2 lžičky rozsekaného čerstvého rozmarýnu nebo 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
1 lžička pepře
1 sáček sušeného droždí
300 ml vlažné vody
4 lžíce hrubé mouky nebo polenty
1 lžička olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Ve velké míse promícháme třetinu mouky s parmezánem,rozmarýnem, pepřem a droždím.

  2. Přidáme vodu, další třetinu mouky a vytvoříme měkké těsto. Zbylou mouku nasypeme na pracovní plochu. Těsto vyklopíme na plochu a hněteme asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné, zapracujeme do něj tolik mouky, aby se nelepilo. Těsto rozdělíme napůl. Zakryjeme je utěrkou a necháme 10 minut odpočívat.

  3. Oba kusy těsta posypeme hrubou moukou a vyválíme do obdélníků 25x15 cm. Potřeme je olejem a zakryjeme utěrkami. Necháme je kynout na teplém místě asi 30 minut, dokud se objem nezdvojnásobí.

  4. Troubu předehřejeme na 200°C. Čtyři plechy vyložíme papírem na pečení a vysypeme zbylou hrubou moukou

  5. .Půlku těsta uložíme do chladničky. Druhou polovinu příčně rozkrájíme na 20 stejných pruhů.

  6. Každý pruh uchopíme za oba konce, zakroutíme a vytáhneme na délku asi 30 cm. Kroucené tyčinky pokládáme na plechy ve vzdálenosti 2,5 cm.Necháme je ještě 10 minut nepřikryté kynout.

  7. Proužky těsta pomastíme olejem. Pečeme 10 minut.

  8. Tyčinky vytáhneme z trouby a opět je mírně potřeme tukem, Pečeme dalších 8 minut, dokud nebudou křupavé a zlatavé.Přemístíme je na drátěnou mřížku, aby vychladly.Zopakujeme ze zbylým těstem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!