Ostružinový moučník recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 130 g hladká mouka
- 130 g polohrubá mouka
- 20 g solamylu
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- ostružiny (nebo višně,rybíz,borůvky atd.)
- Na ozdobu:
- 1,5 šlehačky Cremefine na šlehání od Dr.Oetkera (pokud dáte normální šlehačku, tak více želatiny)
- 2 plátky želatiny
- 75 ml vaječného koňaku
- čokoládové lupínky
Postup Ostružinový moučník
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch 160°C). Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Máslo a cukr vyšleháme, až začne bělat, vmícháme žloutky. Lehce přimícháme tuhý sníh a nakonec přes síto mouku, solamyl a prášek do pečiva. Těsto rozdělíme na 2 části a do jedné přimícháme lžíci kakaa.
Tmavé těsto rozetřeme na pečící papír – bude toho slabá vrstva, tak je dobré dávat po lžičkách na pečící papír, který můžeme k plechu lehce přichytnout tak, že na několika místech potřeme olejem (přímo na pomoučněný plech se nedává dobře).
Na tmavou vrstvu stejným způsobem rozetřeme světlou a do ní nasázíme ostružiny, či jiné ovoce a mírně zatlačíme do těsta. Pečeme cca 20 minut na 180°C/160°C.
Želatinu namočíme do vlažné vody, jen co je potřeba, aby byla ponořená a mícháním ji rozpustíme a společně s vaječným koňakem ji zamícháme do ušlehané šlehačky. Šlehačku natřeme na moučník a ozdobíme čoko-hoblinkami.