Ostružinové - dvě mouchy jednou ranou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do perníku
- 4 vejce
- 240 g cukru moučka
- 150 ml oleje
- 100 ml vroucí vody
- 1 lžíce kakaa
- 1 tvaroh
- 2x zakysaná smetana
- 2x vanilkový cukr
- 1 želatinový ztužovač
- želatina v prášku
- marmeláda
- ostružiny
Postup Ostružinové - dvě mouchy jednou ranou
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru (120 g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do perníku.
Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. Část bílého těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy srnčího hřbetu a část do kulaté formy. Nahoru nalijeme kakaové těsto. Upečeme ve vyhřáté troubě.
Mezitím si připravíme náplň: ztužovač vyšleháme s vodou dle návodu, přidáme tvaroh a zakysanou smetanu a vanilkový cukr.
Upečené a vychladlé korpusy seřízneme, aby byly rovné - tmavou kakaovou část, kterou máme seříznutou, si nadrobíme.
Srnčí hřbet: vyřízneme z něj prostředek ve tvaru trojúhelníku, naplníme tvarohovou náplní, do které klademe ostružiny. Vršek pomažeme jemně náplní a posypeme nadrobeným kakaovým korpusem.
Kulatý moučník: jednou prořízneme, pomažeme pikantní marmeládou. Nahoru dáme vrstvu tvarohové náplně, vrstvu ostružin a opět vrstvu náplně. Zalijeme želatinou připravenou podle návodu (můžete přidat pár kapek citrónu).
Oba moučníky dáme vychladnou do lednice, nejlépe přes noc a pak už jen můžeme pohostit návštěvu.