Ostravská vařonka II. recept
Top Recepty, NápojeSuroviny na recept
- 40 g krystalového cukru (cukr krupice)
- 50 g medu
- 1,5 dl vody
- 2,5 dl vodky
- 1-2 plátky citrónu
- 4 kuličky nového koření
- 6 hřebíčků
- kousek celé skořice
Postup Ostravská vařonka II.
Postup přípravy receptu
-
Do kastrůlku dáme cukr a za stálého míchání zkaramelizujeme na světlý odstín. Přidáme med, koření, zalijeme vodou, přidáme plátek citrónu a mírně povaříme.
Pak odstavíme, vyndáme citrón, přilijeme vodku a znovu zahříváme, až skoro k varu, ale nevaříme. Přecedíme do sklenic nebo šálků a ihned podáváme. Někde je zvykem přidat do vařonky lžičku kvalitního másla nebo vepřového sádla.