Ostkaka - Švédský tradiční tvarohový koláč recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Ingredience:
125 g změklého másla
60 g jemného krystalového cukru
1 vejce
250 g plohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
Náplň:
60 g másla
3 vejce
175 g krystalového cukru
450 g tvarohu
500 ml zakysané smetany (i více)
4 lžíce (60g) kukuřičného škrobu
1 lžička prášku do peřčiva
125 g sušeného rybízu (nebo čerstvého červeného rybízu - namočeného v teplé vodě)
(lze nahradit okapaným zavařeným kompotem nebo nemusí být vůbec)

Postup přípravy receptu

  1. Našlehat máslo s cukrem a vejcem. Mouku smíchat s práškem do pečiva a smíchat vše dohromady. Rychle vypracovat v těsto. Zabalit těsto do potravinářské folie a vložit do chladničky na 30 min.

  2. Rozehřát troubu na 190°C. Naplnit spodek dortové formy na pružinu polovinou těsta a v troubě péct po 20 min. Mezi tím si připravit náplň - smícháním a našleháním všech ingrediencí dohromady. Vytvarovat stěny kolem okraje formy pomocí zbývajícího těsta a naplnit koláč náplní.

  3. Snížit teplotu trouby na 180°C a péct koláč po 60 min. Nechat odpočinout po 2-3 hodiny. Podávat se švédskými lingonberries (podobné divokým brusinkám dostanou se zavařené v IKEA obchodech) a šlehačkou, chcete-li.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!