Ostkaka - Švédský tradiční tvarohový koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Ingredience:
- 125 g změklého másla
- 60 g jemného krystalového cukru
- 1 vejce
- 250 g plohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Náplň:
- 60 g másla
- 3 vejce
- 175 g krystalového cukru
- 450 g tvarohu
- 500 ml zakysané smetany (i více)
- 4 lžíce (60g) kukuřičného škrobu
- 1 lžička prášku do peřčiva
- 125 g sušeného rybízu (nebo čerstvého červeného rybízu - namočeného v teplé vodě)
- (lze nahradit okapaným zavařeným kompotem nebo nemusí být vůbec)
Postup Ostkaka - Švédský tradiční tvarohový koláč
Postup přípravy receptu
-
Našlehat máslo s cukrem a vejcem. Mouku smíchat s práškem do pečiva a smíchat vše dohromady. Rychle vypracovat v těsto. Zabalit těsto do potravinářské folie a vložit do chladničky na 30 min.
Rozehřát troubu na 190°C. Naplnit spodek dortové formy na pružinu polovinou těsta a v troubě péct po 20 min. Mezi tím si připravit náplň - smícháním a našleháním všech ingrediencí dohromady. Vytvarovat stěny kolem okraje formy pomocí zbývajícího těsta a naplnit koláč náplní.
Snížit teplotu trouby na 180°C a péct koláč po 60 min. Nechat odpočinout po 2-3 hodiny. Podávat se švédskými lingonberries (podobné divokým brusinkám dostanou se zavařené v IKEA obchodech) a šlehačkou, chcete-li.