Ořechový koláč pro svatého Jakuba recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na křehké těsto:
- 200 g hladké mouky
- 75 g cukru
- 100 g másla
- 1 vejce
- mikrotenový sáček nebo potravinářská folie
- rozevírací dortová forma o průměru 28 cm
- mouka na vál
- tuk na vymazání formy
- moučkový cukr na posypání
- Na náplň si připravíme:
- 250 g cukru
- 4 vejce
- 250 mletých mandlí nebo ořechů
- 1 kávová lžička skořice
- nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
Postup Ořechový koláč pro svatého Jakuba
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku a cukr. Přidáme studené máslo nakrájené na kousky a rozšlehané vajíčko. Rukama vypracujeme těsto, které následně vložíme do mikrotenového sáčku. Zabalené těsto jsem dala do chladničky a nechala ho odpočívat, aby trochu ztuhlo a dalo se s ním lépe pracovat.
Ořechy umeleme a smícháme je s moučkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.
Rozevírací dortovou formu lehce vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na vál nasypeme trochu hladké mouky a přineseme vychlazené těsto. Z těsta vyválíme kulatý plát, přibližně o 3 cm větší než dno formy. Plát těsta by měl mít tloušťku 3 - 4 mm. Těsto namotáme na váleček a přeneseme do připravené formy. Okraje opatrně urovnáme, aby kopírovaly boky formy. Troubu zapneme na 180 °C.
Do mísy robota rozklepneme 4 celá vejce a šleháme je na stupeň max. asi 3 minuty. Nyní rychlost snížíme na polovinu a po lžících přisypáváme ořechy s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Náplň máme hotovou.
Umíchanou ořechovou naplnímena připravený korpus z křehkého těsta a povrch uhladíme cukrářskou kartou. Těsto, které přesahuje nad úroveň náplně, jednoduše odkrojíme plastovou cukrářskou kartou.
Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme přesně 30 minut. Formu s upečeným ořechovým koláčem necháme zcela vychladnout. Formu rozevřete a koláč přeneste na talíř nebo podnos a celý pocukrujte.