Opilý jablkový dort recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Na těsto:
- 100 g polohrubá mouka
- 100 g pískový cukr
- 100 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 žloutky a sníh
- 1 jablko
- Na jablečnou náplň:
- 1 kg oloupaných (na kousky nakrájených jablek)
- 150 ml jablečné šťávy (džus, nektar)
- 1/2 kávové lžičky skořice
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový pudink
- Na pudinkovou vrstvu:
- 1 vanilkový pudink
- 75 g cukru
- 100 ml vaječného likéru
- 350 ml mléka
Postup Opilý jablkový dort
Postup přípravy receptu
-
Cukr ušleháme s máslem, přidáme žloutky, vanilkový cukr. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva, sníh ze dvou bílků a nakonec jablko nakrájené na kousky. Těsto dáme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 26 cm a uhladíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 30 minut.
Nakrájená jablka si dáme do hrnce se skořicí, 2 lžícemi cukru, 75 ml jablečné šťávy asi, 5 minut vaříme. Ve zbylé šťávě si rozmícháme vanilkový pudink a přidáme jej k jablkům. Provaříme a naklademe na vychlazený piškot. Uhladíme.
Ve 350 ml mléka a 100 ml vaječného likéru rozmícháme vanilkový pudink, přidáme 75 g cukru a vaříme do zhoustnutí. Pak opět uhladíme na jablečnou náplň. Celý moučník po vychlazení pudinku dáme pořádně vychladit do lednice a pak jej můžeme ozdobit čokoládovými hoblinami a šlehačkou.