Opilý jablečný koláč recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

650 g jablek
1 citrón
2 lžíce rozinek
5 lžic rumu
180 g polohrubé mouky
lžička kypřícího prášku
120 g másla
cukr vanilka
120 g cukru
2 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme a nakrouháme na plátky. Kousky jablek ihned pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly.

  2. Rozinky posypeme cukrem a přelijeme alkoholem. Necháme je přes noc uležet. Minimálně 5 hodin.

  3. Mouku smísíme s kypřícím práškem.

  4. V míse utřeme 90 g másla, 60 g cukru a vanilkový cukr.

  5. Přisypeme mouku a rukama prohněteme, až vznikne lehké žmolenkové těsto.

  6. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou a rozetřeme do ní těsto.

  7. Rozpálíme troubu na 200 °C.

  8. Na těsto vyrovnáme připravené plátky jablek a posypeme cukrem.

  9. Koláč vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut.

  10. Mezitím si připravíme polevu. Do pěny našleháme 30 g másla, 40 g cukru a vejce.

  11. Krátce před koncem pečení přelijeme koláč připravenou pěnou a posypeme ochucenými rozinkami. Pečeme ještě asi 10 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!