Opilý jablečný koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 650 g jablek
- 1 citrón
- 2 lžíce rozinek
- 5 lžic rumu
- 180 g polohrubé mouky
- lžička kypřícího prášku
- 120 g másla
- cukr vanilka
- 120 g cukru
- 2 vejce
Postup Opilý jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme a nakrouháme na plátky. Kousky jablek ihned pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Rozinky posypeme cukrem a přelijeme alkoholem. Necháme je přes noc uležet. Minimálně 5 hodin.
Mouku smísíme s kypřícím práškem.
V míse utřeme 90 g másla, 60 g cukru a vanilkový cukr.
Přisypeme mouku a rukama prohněteme, až vznikne lehké žmolenkové těsto.
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou a rozetřeme do ní těsto.
Rozpálíme troubu na 200 °C.
Na těsto vyrovnáme připravené plátky jablek a posypeme cukrem.
Koláč vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut.
Mezitím si připravíme polevu. Do pěny našleháme 30 g másla, 40 g cukru a vejce.
Krátce před koncem pečení přelijeme koláč připravenou pěnou a posypeme ochucenými rozinkami. Pečeme ještě asi 10 minut.