Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová) recept
Top Recepty, OmáčkySuroviny na recept
- Cibulová omáčka se žampióny:
- 6 cibulí
- 1 mrkev
- 1 černá ředkev
- hrst jemně nakrájených žampiónů
- lžíce másla
- lžička mouky
- 5 dl mléka
- sůl a pepř
- Cibulová omáčka jednoduchá:
- 200 g cibule
- 40 g sádla
- 60 g hladké mouky
- sůl
- Česneková omáčka (klasická):
- 40 g sádla
- 60 g hladké mouky
- 5 stroužků česneku
- sůl
- ocet
- 1 dl smetany
- Dragounská houbovka:
- 400 g hub
- 40 g másla
- menší cibule
- 2 dl kysané smetany
- hladká mouka
- mléko
- mletá paprika sladká i pálivá
- sůl, pepř a kmín
- Dýňová omáčka:
- 1 menší dýně
- 1/2 l vývaru ze zeleniny
- 2 cibule + 30 g másla
- 2 stroužky česneku
- lžíce sójové omáčky
- 60 g strouhaného sýra
- sůl a pepř
- 2 dl kysané smetany
- pažitka nebo petrželka
Postup Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)
Postup přípravy receptu
-
Cibulová omáčka se žampióny: V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme sekanou cibuli, na kolečka či plátky pokrájenou mrkev, ředkev a žampióny. Za stálého míchání podusíme, ale nenecháme zhnědnout. Zaprášíme moukou, stále mícháme, až vznikne světlá jíška. Zvolna vmícháme ohřáté mléko, osolíme, opepříme a na mírném ohni povaříme tak dlouho, až vznikne nepříliš hustá omáčka. Kdo chce, může rozmixovat tyčovým mixérem.
Cibulová omáčka jednoduchá: Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme jemně posekanou cibuli, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a vaříme na mírném ohni do středně husté omáčky. Omáčka je původní, bez použití koření. Podává se k uzenému nebo hovězímu vařenému masu s knedlíkem.
Česneková omáčka (klasická): Do rozehřátého sádla přidáme hladkou mouku a připravíme bílou jíšku, kterou zředíme vodou, posolíme a dobře povaříme. Na závěr přidáme rozetřený česnek se solí, smetanu a ochutíme octem. Omáčka je dobrá i bez smetany. Při ochucování octem se držte hesla, že méně je někdy více!
Dragounská houbovka: Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby, drcený kmín, osolíme, chvilku podusíme ve šťávě, kterou si pustily houby, pak přidáme půl lžičky sladké papriky, špetku pálivé papriky a dusíme asi 15 minut. Pokud se nám šťáva z hub vydusí, podlijeme troškou vody. Potom zalijeme smetanou, podle potřeby zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a povaříme asi 10 minut. Omáčka by měla být mírně pálivá. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem apod.
Dýňová omáčka: Dýni oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jader a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a rozvaříme (asi 15-20 minut), pak dýni rozmixujeme. Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, ochutíme prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou, strouhaným sýrem, pepřem a solí. Rozmixovanou dýni vlijeme na tento základ, promícháme, přidáme kyselou smetanu a sekanou pažitku či petrželku.