Omáčka pro Fondue recept

Top Recepty, Sýry

Suroviny na recept

400 g sýra Gouda
1 čtvereček taveného sýra Smetanito
hladká mouka
olej
300-400 ml mléko
polévkové koření
toastový chléb

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce si nalijeme olej a necháme zahřát na mírném plameni, na el. plotýnce na stupeň 3.

  2. Mezitím nastrouháme goudu na hrubo.

  3. Přidáním hladké mouky do oleje vytvoříme hladkou tekutou jíšku, musíme řádně míchat, kvůli hrudkám. Cca 5minut necháme jíšku smažit za stálého míchání.

  4. Po troškách přidáváme mléko a dáváme pozor, aby se nám netvořily kucle. Mléko necháme zahřát do doby, než z něj začně viditelně stoupat pára, pak vložíme tavený sýr a necháme ho úplně rozpustit.

  5. Když je sýr rozpuštěn začneme postupně přimíchávat i goudu - osvědčilo se mi dávat ji tam vždy jednu hrst - nechat rozpustit a pak teprve další.

  6. Hotovou směs dochutíme podle vlastní chuti polévkovým kořením nebo solí. Po celou dobu musíme řádně míchat - nejlépe metličkou, rádo se to připálí. Směs má být tak hustá, aby držela na chlebu a nestékala proudem.

  7. Hotovou směs vlijeme do nádoby na fondue a položíme do stojanu se zapálenou svíčkou.

  8. Toastový chleba se mi osvědčilo opéct v topinkovači a nakrájet na kousky cca 1x1cm.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!