Okatý makovec recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 100 g kukuřičného sladu
- 5 vajec
- 120 g oleje
- 1 nastrouhané jablko
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 6 lžic obilného mléka OvesMilk (sušený nápoj + voda dle návodu)
- 1 lžíce rumu
- 150 g špaldové mouky
- 150 g máku
- celozrnné piškoty a rybízová marmeláda
Postup Okatý makovec
Postup přípravy receptu
-
Formu důkladně vymažeme a vysypeme.
Piškoty si slepíme rybízovou marmeládou. Pokud není k dispozici zrovna rybízová, můžeme použít jinou s kyselejší příchutí.
V misce vyšleháme sníh z bílků se špetkou soli.
V druhé míse smícháme žloutky se sladem a olejem, šleháme do pěny. Postupně přidáme tvaroh, jablko, mléko a rum.
Těsto rozdělíme na 2 poloviny, do jedné půlky vmícháme mák a do druhé mouku. Nakonec do obou těst opatrně přidáme sníh z bílků.
Připravenou formu naplníme 2/3 světlého těsta, na něj navrstvíme polovinu makového, rozložíme piškoty, zalijeme zbytkem makového těsta tak, aby piškoty nikde nevykukovaly a navrch dáme zbytek moučného těsta, tzn. že končíme světlým těstem.
Pečeme při 175°C 20 min, poté přikryjeme alobalem a pečeme 45 min při 150°C. Odkryjeme a dopečeme (špejlí zkoušíme, zda je makovec dobře propečený). Hotový makovec propíchneme na několika místech a necháme vychladnout.