Nové brambory s česnekovým máslem a studenou omáčkou z Nivy recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- Dle počtu strávníků:
- nové brambory, menší
- sůl
- posekané bylinky dle chuti: kopr, petrželka, pažitka...
- sádlo nebo máslo
- Nivová omáčka /dip:
- 200 g zakysané smetany
- 100 g Nivy
- česnek a bylinky dle chuti, postačí trošku
- sůl, je-li třeba
- pepř mletý (není nutný)
- Česnekové máslo:
- česnek nebo česnekové výhonky
- sůl
- máslo
Postup Nové brambory s česnekovým máslem a studenou omáčkou z Nivy
Postup přípravy receptu
-
Nové brambory vydrbeme kartáčkem nebo nožem oškrábeme (což není nutné). Uvaříme v osolené vodě nebo upečeme v troubě na sádle doměkka. Je možné je místo pečení uvařit a poté osmažit v pánvi dozlatova.
Nivu nastrouháme do misky, přidáme zakysanou smetanu a dobře promícháme. Už takto je dip po krátkém rozležení velmi jedlý, ale kdo chce, může přidat do dipu dle chuti trošku česneku nebo bylinek, ale jen tolik, aby nepřebili chuť sýrového dipu.
Česnek utřeme se solí na kašičku, kterou zašleháme vidličkou do změklého másla. Množství česneku určíme sami, podle vlastní chuti, protože každý rád jinak ostrou chuť. Do másla můžeme vmíchat i rozmixované česnekové výhonky se solí nebo pastu z česnekových výhonků. Česnekové máslo necháme vychladit.
Vařené nebo pečené brambory dáme na talíř, posypeme je bylinkami dle vlastní chuti a podáváme s česnekovým máslem a sýrovým dipem. Na každé sousto brambory pak přidáme máslo nebo dip dle chuti.