Newyorský limetkový koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 200 g sušenek Bebe
- 75 g másla nebo margarínu
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička drceného kardamonu nebo mletého kardamomu
- Náplň:
- 4 vaječné žloutky
- 1,5 dcl krupicového cukru
- limetková šťáva z 2-3 limetek
- limetková kůra z 1-2 limetek
- 4 vaječné bílky
- Na ozdobení:
- 2 dcl smetany ke šlehání
- limetková kůra z 1-2 limetek
Postup Newyorský limetkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 175°C. Vyložte pečícím papírem dortovou kulatou forku s odnimatelným dnem.
Ručně nebo v kuchyňském robotu rozdrobte sušenky. Rozehřejte máslo či margarín. Do rozdrobených sušenek vmíczhejte máslo, nerafinovaný cukr a mletý či rozdrcený kardamom.
Směs vtlačte do formy. Pečte ji bez náplně asi 10 minut ve spodní polovině trouby a poté nechte korpus vachladnout.
Nastrouhejte limetkovou kůru a limetky vymačkejte. V misce ušlehejte žloutky, 1 dl cukru a limetkovou šťávu. Misku vložte do pánve naplněné horkou, téměř vroucí vodou a vyšlehejte hustou směs.
Do náplně vmíchejte limetkovou kůru. Z vaječných bílku a 1/2 dl cukru ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte jej do náplně. Náplň nalijte na korpus a moučník znovu pečte asi 15 minut uprostřed trouby. Po vyjmutí jej nechte vychladnout.
Vychladlý koláč vložte asi na 2 hodiny do mrazničky. Přibližně 20 minut před podáváním jej vyjměte z mrazničky a vložte do chladničky. Ušlehejte tuhou šlehačku. Koláč potřete šlehačkou a posypejte limetkovou kůrou. Vyjměte jej z formx a podávejte.