Nadívané buchtičky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 500 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 50-80 g tuku
- 2 žloutky
- 30 g droždí
- 1/4-3/8 l mléka
- 1/2 lžičky soli
Postup Nadívané buchtičky
Postup přípravy receptu
-
Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a půl šálku vlažného mléka umícháme kvásek a necháme jej vykynout.
Prosátou mouku osolíme, přidáme cukr, vzešlý kvásek, opatrně přilijeme tekutý prochladlý tuk, rozšlehané žloutky a vlahým mlékem zaděláme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Vykynuté těsto vyválíme asi na 1,5 cm vysoký plát a vykrajujeme např. skleničkou.
Na každý kousek vykrojeného těsta dáme libovolnou nádivku, svineme podlouhlé buchtičky a klademe je do vymaštěného pekáče, každou potřeme tukem, aby se neslepily.
Pečeme ve středně teplé troubě 20-30 minut. Upečené ponecháme krátce v pekáči a pak je opatrně vyklopíme, pocukrujeme.
Další varianta: vytvarujeme místo buchtiček např. šátečky, rohlíčky, koláčky, které po upečení namáčíme do rozpuštěného másla a bohatě pocukrujeme. Je to výborný zákusek k čaji nebo kávě. Nádivka: tvarohová, maková, ořechová, povidlová