Nadívaná kachna s divokým zelím recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- Ingredience:
- 1,5-2 kg Kachna
- 200 g uzeného masa (bok, plec)
- 100 g uzené slaniny
- 4 ks žemle (housky, rohlíky)
- 2 dcl mléka (podle potřeby)
- 3 ks vajec
- bylinky:
- kopřivy
- petrželka kudrnka
- pažitka
- 500 g mletého vepřového boku a plece
- sůl
- kmín
- pepř
- dvě špetky muškátového květu
- muškátový oříšek (strouhnout)
- česnek (podle vlastní chuti)
- Divoké zelí:
- Hlávka červeného zelí
- 2 dcl červeného vína
- 1 ks cibule
- 50 g sádla
- hladká mouka(podle potřeby)
- ocet
- cukr
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- kmín
Postup Nadívaná kachna s divokým zelím
Postup přípravy receptu
-
Kachnu vykostíme (kdo umí vykostit kuře, tak s tím nemá problém): Kachnu otočte prsy na prkénko a rozřízněte po páteři. Pak pomocí krátkého nože oddělíme skelet, nohy a křídla vykloubíme a v kloubu oddělíme. Na hrudi opatrně vyloupneme hrudní kost. Poté kachně protáhneme kosti ze stehen směrem do těla a maso oddělíme od kosti. To samé uděláme s křídly. Ty oddělíme v prvním kloubu, tzv. malém stehýnku. To by tedy bylo. Kachnu položíme kůží na prkénko, skrojíme prsa a překryjeme místo mezi stehýnky, osolíme a necháme ležet.
Nádivka: Namočenou žemli v mléce vymačkáme a semeleme spolu a česnekem.
Žloutky a žemli smícháme a přidáme na kostky nakrájené uzené maso a slaninu. Potom přidáme bylinky, sůl, pepř a květ s oříškem. Přidáme mleté maso a prohněteme. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Kachnu poklademe nádivkou a na zádech sešijeme tak, aby vznikl válec. Osolíme a okmínujeme. Na pekáč dáme mřížku ze špejlí, na ni položíme kachnu, podlijeme a pečeme asi 2 hodiny. Podle potřeby podléváme a přeléváme vypečenou šťávou.
Divoké zelí: Nakrájené zelí dusíme s červeným vínem a kořením. Jakmile je hotové, koření odstraníme, zahustíme cibulovou jíškou a dochutíme octem a cukrem. Zelí má mít sladkokyselou chuť s nádechem hořkosti po koření.
Hotovou kachnu nakrájíme a položíme na mísu, ve které je zelí. Knedlíky podáváme na jiné míse. Výpek (šťávu) podáváme odděleně v omáčníku. Zelí může nahradit dušený špenát, ten se ovšem podává také na jiné míse. Doporučená příloha: Bramborový, houskový knedlík, bosáky nebo chlupaté knedlíky.