Motýlkový dort recept

Top Recepty, Zdobení

Suroviny na recept

Velký korpus:
7 vajec (bílky na sníh)
9 lžic horké vody
30 dkg moučkového cukru
40 dkg polohrubé mouky
4x na špičku nože prášek do pečiva
Malý korpus:
3 vejce (bílky na sníh)
4 lžíce horké vody
15 dkg moučkového cukru
25 dkg polohrubé mouky
2x na špičku nože prášek do pečiva
Krém na celý dort:
2 másla
2 vanilkové pudinky
500 ml mléka
20 dkg moučkového cukru
marmeláda dle chuti
Marcipán na potažení - růžový:
400 g polotučného sušeného mléka
400 g moučkového cukru
3 lžíce oleje
5 lžic vody (možno po lžičkách ještě přidávat, ale opatrně)
1 bílek
mandlové aroma
Marcipán na dozdobení:
200 g polotučného sušeného mléka (prosít)
200 g moučkového cukru (prosít)
3/4 bílku z 1 vejce
2 lžíce oleje
3 lžíce vody (možno po lžičkách ještě přidávat, ale opatrně)
mandlové aroma

Postup přípravy receptu

  1. Korpusy: Žloutky utřeme s horkou vodou, přimícháváme pomalu cukr, mouku s práškem do pečiva, nakonec sníh z bílků. Pečeme cca 35 minut dorůžova (dle trouby), a poté necháme dobře prochladnout.

  2. Krém: Z mléka a pudinků uvaříme hustý pudink, který dobře vymícháme, až nám zcela vychladne. Poté šleháme změklá másla s cukrem a přimícháváme vychladlý pudink. Korpusy prokrojíme, spodní jsem prokrojila pouze jednou a vrchní dvakrát. Pomažeme spodní díl marmeládou a krémem střídavě dle chuti a nakonec každý díl ještě krémem omažeme.

  3. Ze surovin vytvoříme marcipánovou hmotu, dělám nejprve na potažení a až mám korpusy potažené, pak teprve smíchám marcipán na ozdoby, protože celkem rychle tuhne a dá to práci než ho zase zpracuji. Hmotu obarvíme potravinářskou barvou a pak už pracuje jen fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!