Moravský plněný maxikoláč recept

Top Recepty, Domácí pekárna

Suroviny na recept

Těsto:
500 g hladké mouky
1 lžička soli
3 lžíce práškového cukru
2 žloutky
250 ml mléka
200 ml oleje (nebo Hery)
1 celé droždí (nebo 3 lžičky sušeného)
náplň:
500 g tvarohu
1 vanilkový cukr
2 lžíce másla
2-3 lžíce krupicového cukru
1-2 žloutky
menší hrst hrozinek
na potření:
švestková povidla
višňová marmeláda
rybízová marmeláda
borůvková marmeláda
(může být mák, tvaroh a vždy musí být 4 druhy!)
drobenka:
máslo (nebo Hera)
cukr
hrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Těsto si uděláme v domácí pekárně-kdo jí nemá udělá v ruce. Nejprve dáme tekuté ingredience, pak mouku a droždí. Když máme hotovo, tak těsto dáme rovnou na plech na papír, nejprve vytaháme mírně do kulata a do prostředka dáme tvarohovou náplň-všechny ingredience smíchat, nebo našlehat. Pak vezmeme konce těsta z celého obvodu koláče, spojíme a dlaní pomačkáváme(jemně, aby nám koláč nepraskl)až ho budeme mít na celý plech a trošku si zvýrazníme obvod celého koláče. Naznačíme si 4 díly a do každého namažeme jednu ze 4 náplní, které nám chutnají. Uděláme si ještě drobenku z másla cukru, hrubé mouky, celý koláč posypeme, konce kolem koláče potřeme bílkem a dáme péct, jak jsme zvyklí péct kynuté těsto. Koláč se krájí na klíny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!