Mole moreno (černé mole) recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 100 g špek
- 3 ks velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 dílky čokolády hořké
- chilli papričky sušené
- 900 g přední hovězí (přední šál)
- 1 PL paprika mletá sladká
- 2 KL kmín drcený
- 1 lžíce medu
- 1 l rajčatová šťáva
- sůl
- 1 PL chilli powder
- 3 PL kakaa
- 1 PL oregána
Postup Mole moreno (černé mole)
Postup přípravy receptu
-
Toto je recept na jednoduchou přípravu dobrého mole.
Špek nakrájíme na drobné kostičky a v hlubší pánvi na něm osmažíme oloupanou a sekanou cibuli a česnek dozlatova. Pálivé chile papričky de árbol nebo pique utlučeme v hmoždíři, přidáme k cibuli a trochu osmažíme. Přidáme mleté maso a s cibulí prudce opečeme, až ztratí barvu, pak pánev přikryjeme a pomalu dusíme, až se nám maso na dně začne připékat. Pánev na chvíli odstavíme a pak připečené maso rozmícháme do masa. Takto necháme maso bez podlévání několikrát připéct. Pak přidáme sladkou papriku, kmín, oregano, kakao, čokoládu a med a trochu s masem osmažíme. Přidáme rajskou šťávu, osolíme a v troubě přikryté pomalu za občasného míchání dusíme asi 1 hod. až získáme kyprou hmotu. Nejlépe se to dělá v mikrovlnce.
Hotové na talíři poprášíme aromatickým chile (Chili-Pulver nebo powder) a podáváme posypané nahrubo strouhaným balkánským sýrem s fazolemi, tortilami a omáčkami.
Můžeme použít jako náplň do tacos, tykví, enchilad a pod.
Správné mole by mělo obsahovat alespoň tři různé druhy paprik. Většinou se používají ancho, mulato a pasilla, nebo pasilla, guajillo a chipotle. Všechny už se u nás dostanou. Informaci o tom, kde můžete získat suroviny a pomůcky, naleznete http://www.manana.cz/vareni/links_sur.php.