Moje mini dortíky - jahodové recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Korpus:
- (potřebujeme 2 pláty)
- 20 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg cukru písek
- 4 vejce
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 8 lžic horké vody
- špetka soli
- 20 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg cukru písek
- 4 vejce
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 8 lžic horké vody
- špetka soli
- Krém:
- 250 g másla
- 150 g cukru
- jahody rozvařené s cukrem
- želatinový ztužovač
- Krém II. na zdobení:
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 hrnky mléka
- 1,5 balení vanilkového pudinkového prášku
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 1/3 hrnku vody
- 2 lžíce želatiny
- Jahodový přeliv:
- jahody
- cukr
- želatinový ztužovač
Postup Moje mini dortíky - jahodové
Postup přípravy receptu
-
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabyde, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystaky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).
Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyženete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.
Dortovou formu (v tomto případě použijeme místo dortové formy plech) vyložíme na dně pečícím papírem, pokud máte olej ve sprayi, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.
Do formy(na plech) nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40 min.
Po 40 min (dobu pečení zkrátíme na cca 25-30min, na plechu je těsto nižší) zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 min odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky.
Krém: Vše vyšlehat, želatinový ztužovač použít dle návodu.
Krém II: Želatinu namočíme na 10 minut do studené vody a pak ji na mírném ohni rozpustíme.
Pudinkový prášek smícháme s cukrem a rozmícháme v 1/2 hrnku mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu, přilijeme mléko s pudinkem, povaříme a za občasného promíchání necháme vychladnout.
Do vychladlé, mírně tuhnoucí želatiny vmícháme ušlehanou smetanu a zašleháme do vychladlého pudinku.
Jahodový přeliv: jahody s cukrem povařit, na závěr přidat trochu želatinového ztužovače, ne moc, mělo by to být tekutější
Pláty potřeme krémem, spojíme, můžeme potřít i džemem.
Poté vykrajujeme kulatým vykrajovátkem mini dortíky, které pak jednotlivě zdobíme, nejprve krémem a poté jahodovým přelivem.
Místo vykrajovátka můžeme použít malou pet lahev, kterou roztříhneme a vyrobíme si tak z ní vykrajovátko.
Dortíky nemusí být kulaté, fantazii se meze nekladou, mohou být čtvercové, oválné, trojúhelníkové... Ozdobit můžete také podle svého.