Moje čínská směs recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

500 g vepřového nebo kuřecího masa
1 vejce
1 červená paprika nebo 2 větší kapie
2 velké cibule
4 stroužky česneku
3 cm čerstvého zázvoru
200 g žampionů
50 g sušené houby Shitake
1 malá chilli paprička
2 PL kukuřičného škrobu
špetka mleté skořice
mletý pepř dle chuti
sůl
2-3 PL sojové omáčky
1 PL tmavé sojové omáčky
2 PL rýžového vína
2 PL ústřicové omáčky
1 PL rybí omáčky
1 PL nước mắm (čti: n´k mám!!)
jde koupit v každé vietnamské večerce
slunečnicový olej
voda

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve namoč do teplé vody (nejlépe přes noc) houby Shitake. Musejí být dost nasáklé vodou, vláčné a měkké!

  2. Nakrájej maso na PLÁTKY! (ne na nudličky Bože!!!) cca 3-4 cm, pak na něj rozklepni vejce, rozmíchej, směs posyp škrobem (dost), přidej asi půl lžíce sojové omáčky a trochu i rybí omáčky a onu špetku skořice. Pořádně promíchej a nech asi 1 hodinu v lednici přikryté uležet. Můžeš nechat i déle.

  3. Nakrájej papriky na čtverečky asi 2-3 cm, cibuli na plátky 2-3 cm (nejdřív napůl a pak krájet), česnek na plátky, žampiony stejně tak jako cibuli, houby Shitake, malé nech vcelku a velké překroj podle sebe. Každý druh ale dávej zvlášť do misky extra, určitě NE vše dohromady. Zázvor a chilli papričku nasekej hodně na jemno a můžeš nechat v jedné misce.

  4. No a jde se konečně vařit.

  5. První do pánve vlož naložené maso, ale POZOR! Maso se musí restovat, ne dusit!! Raději restovat po částech, opatrně a vidličkou maso neustále oddělovat, je slepené a obracet, restovat do zlatova asi 3 minuty. Ne do mrtva, jinak bude jako guma a nebude to k jídlu! Potom maso vyndej z pánve a nech odpočívat na teplém místě.

  6. Na výpek po mase hned hoď zázvor s chilli papričkou a nech asi 2 minuty restovat, pak dej do pánve cca 1 nakrájenou cibuli a nech opět restovat do zlatavé barvy, dej asi polovinu nakrájeného česneku, přidej všechny houby a dál restuj, přidej rýžové víno,nech odpařit, dále dej ústřicovou omáčku, nech 2 minuty, přidej všechen zbytek sojových omáček a nakrájenou papriku. Restuj asi 5 minut a přidej vodu, nech dále vařit. Dej zbytek česneku.

  7. Dej do sklenice asi lžíci škrobu, vodu a pořádně rozmíchej, zahusti masovou čínskou směs dle potřeby, stačí povařit 2 minuty, hned tam přidej orestované maso, dále pepř a sůl dle potřeby, promíchej, nech prohřát a máš hotovo! Nejlepší je k tomu jasmínová rýže, vařená v automatickém hrnci na rýži.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!