Metrové sváteční řezy recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Korpusy
- 4 vejce
- 250 g moučkového cukru
- 8 lžíc teplé vody
- 250 g hladké mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 10 lžic rostlinného oleje
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
- Krém
- 200 g másla (Hera)
- 80 g hladké mouky
- 100 g cukru
- vanilkový cukr
- hrnek mléka (dle potřeby)
- 1 žloutek
- Poleva (p.S.Zázvorkové)
- 80 g ztuženého 100% tuku (Iva,Omega)
- 120 g moučkového cukru
- 3 lžičky kakaa
- 1 vejce
- dále plátky mandlí
Postup Metrové sváteční řezy
Postup přípravy receptu
-
Korpusy: žloutky a cukr ušleháme s teplou vodou. Smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Střídavě přidáváme mouku a olej. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Polovinu těsta obarvíme kakaem.
Těsto nalijeme do 2 vymazaných a vysypaných forem na srnčí hřbet. Pečeme najednou při 180°C dorůžova. Je-li upečeno poznáme, když zapíchneme špejli, ta musí zůstat čistá (nelepit). Vyklopíme, necháme vychladnout.
Krém: 50 g másla rozpustíme, přidáme mouku, vanilkový cukr a moučkový cukr. Rozmícháme, zalijeme mlékem (cca hrnek) dle potřeby a uvaříme hladkou kaši. Necháme vychladnout. Do našlehaného másla a žloutku přišleháme ještě mírně vlahou kaši. Našleháme do hladkého, nadýchaného krému. Vychladíme.
Vychlazené korpusy nakrájíme na 1 cm plátky (jako na chlebíčky). Slepujeme k sobě krémem střídavě světlé a tmavé plátky (vznikne dlouhý had). Ten pomažeme zbytkem krému. Dáme vychladit.
Poleva: tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme cukr a kakao. Mícháme dohladka. Do šlehače dáme vejce a přidáme horkou směs a rozšleháme. Vznikne hustá poleva.
Polijeme polevou roládu (je hustší) je třeba pracovat rychle. Posypeme plátky mandlí. Necháme na chladném místě 1 den odležet. Krájíme šikmo (přes roh).