Medovník (jiný) recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto
- 2 vejce
- 200 – 250 g cukru (moučka)
- 2 lžíce medu
- 2 rovné lžičky (kávové mini) jedlé sody
- 1/2 kg hladké mouky
- Krém
- 1/2 l mléka
- 1 pudink vanilkový
- 100 g cukru
- 200 g másla
- Marmeláda (kyselejší)
- (Poleva)
- 2 čokolády na vaření (nebo jedna velká)
- 100 g másla
- 1 pytlík mandlových lupínků
Postup Medovník (jiný)
Postup přípravy receptu
-
2 vejce, 200–250 g cukru (moučka), 2 lžíce medu, 2 rovné lžičky (kávové mini) jedlé sody. Všechny tyhle věci dát do hrnce a ve vodní lázni nechat rozpustit. Nesmí se to vařit, jinak se zdrcnou vajíčka!!! Směs musí být teplá a nesmí mít hrudky.
Celou tuto směs nalijeme do ½ kg hladké mouky. A zaděláme těsto. Konzistence by měla být zhruba jako u lineckého těsta. Pokud se těsto drolí, přidám syrový vajíčko a zase dohustím moukou.
Těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme na pomoučněném válu cca na velikost plechu a pečeme na pečícím papíru na 150°C dozlatova (bacha, netrvá to moc dlouho).
Vedle si uděláme krém: Uvaříme puding ze ¼ litru mléka a 100 g cukru a necháme vychladnout. Postupně do vychladlého přidáváme 150 g másla. Já to dělám tak, že si 100 g rozdělím na malé části a postupně přidávám do mixéru s pudingem a zbylých 50 g si rozpustím a nechám vychladnout a nakonec to tam přiliji, krém se nezdrcne. A vyšleháme do jemna.
Tak a když máme upečený placky (a vychladlý), tak dáme na plech jednu placku, potřeme půlkou krému, na to položíme druhou placku, tu potřeme marmeládou (povidly, nebo něčím spíš kyselejším), zase na to připlácneme placku, na tu dáme zbytek krému a poslední placku (její spodní částí nahoru, protože je rovná).
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření (2 malé nebo jednu velikou) a hodíme do ní cca 100 g másla (to co zbylo z celý kostky) a případně do toho hrdneme ještě trochu smetany (tak půl kelímku). Jakmile je to rozpuštěný a teče to ze lžíce, tak tím polijeme celou buchtu a posypeme to mandlovými lupínky, nebo taky ničím.
Počkáme až čokoláda zatuhne, zabalíme to celý i s plechem do igelitu (já používám pytle na odpadky) a dáme na balkon tak na 24 hodin zvlhnout.
Pak krájíme horkým nožem, aby nepopraskala čokoláda.