Mátový sirup - vařený, sterilovaný recept

Top Recepty, Nápoje

Suroviny na recept

1 litr máta(listy)
350 g cukru
600 ml vody
1 polévková lžíce kyseliny citronové
zelená potravinářská barva

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si litr mátových listů, pokud možno mladých a vypraných.

  2. Dáme do hrnce a přilijeme vodu. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 1/2 hodiny.

  3. Přecedíme přes plátýnko (nejlepší jsou pleny, které se kdysi používaly) a po vychladnutí ještě mátu vymačkáme v té pleně nebo plátně.

  4. Přidáme cukr a kyselinu a za stálého míchání přivedeme k varu a k úplnému rozpuštění cukru.

  5. Pro hezkou barvu přidáme barvu. Opatrně. Nemá to být brčál, ale svěží zelená barva. Takhle to stačí tak na tři měsíce. Pro jistotu to ale ještě steriluji při 80 stupních 10 minut a skladuji do spotřebování ve špajzce a ne v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!