Mátový sirup - vařený, sterilovaný recept
Top Recepty, NápojeSuroviny na recept
- 1 litr máta(listy)
- 350 g cukru
- 600 ml vody
- 1 polévková lžíce kyseliny citronové
- zelená potravinářská barva
Postup Mátový sirup - vařený, sterilovaný
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si litr mátových listů, pokud možno mladých a vypraných.
Dáme do hrnce a přilijeme vodu. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 1/2 hodiny.
Přecedíme přes plátýnko (nejlepší jsou pleny, které se kdysi používaly) a po vychladnutí ještě mátu vymačkáme v té pleně nebo plátně.
Přidáme cukr a kyselinu a za stálého míchání přivedeme k varu a k úplnému rozpuštění cukru.
Pro hezkou barvu přidáme barvu. Opatrně. Nemá to být brčál, ale svěží zelená barva. Takhle to stačí tak na tři měsíce. Pro jistotu to ale ještě steriluji při 80 stupních 10 minut a skladuji do spotřebování ve špajzce a ne v lednici.