Masovo-rybí kuličky v klasické smetanové omáčce recept
Top Recepty, Mleté masoSuroviny na recept
- 400 g mletého masa
- 8 filetů ančoviček
- 1 vejce
- 10 lžic strouhanky
- 2 lžičky hořčice
- petrželka nebo kerblík
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- trochu celeru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- nové koření
- bobkový list
- ocet
- cukr
- pepř
- sůl
Postup Masovo-rybí kuličky v klasické smetanové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Ančovičky rozsekáme v mixéru a smícháme s mletým masem.
Přidáme hořčici, vejce a strouhanku. Osolíme méně, než jsme zvyklí a lehce opepříme.
Dobře promícháme a necháme odpočinout, aby se strouhanka stihla nasáknout.
Vytvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku a na půl hodiny vložíme do trouby, rozehřáté na 200°C.
Výpek z masa přelijeme do kastrolu a osmahneme na něm drobně nakrájenou cibuli dozlatova.
Přidáme hrubě nastrouhanou kořenovou zeleninu a restujeme asi deset minut. Poté poprášíme hladkou moukou, prosmahneme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Osolíme, přidáme ocet, cukr a koření.
Necháme probublávat na nejnižší teplotě asi dvacet minut až půl hodiny.
Tuhé koření vyjmeme a omáčku propasírujeme.
Do omáčky vrátíme kuličky, přilijeme smetanu, dochutíme a jemným varem prováříme ještě deset minut.