Masové kuličky po znojemsku recept
Top Recepty, Mleté masoSuroviny na recept
- 500 g mleté vepřové plece
- 1 vejce
- 2 lžíce sušené cibule
- 2 lžíce strouhanky
- hrst bílých burisonů
- 1/2 rohlíku+4 lžíce smetany nebo mléka
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžíce nasekaného libečku
- mletý kmín
- mletý pepř
- olej
- sůl
- Omáčka:
- 100 g uzené slaniny nebo bůčku
- 1 větší cibule
- 3-4 naložené okurky
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- cca 500-600 ml vývaru (měla jsem drůbeží)
- 1 lžička papriky
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- sůl
- pepř
Postup Masové kuličky po znojemsku
Postup přípravy receptu
-
Rohlík nadrobíme a necháme rozmočit ve smetaně. Maso smícháme se všemi surovinami a pořádně prohněteme. Já s ním párkrát bouchnu o vál, krásně se spojí. Mokrýma rukama uděláme kuličky. Na troše oleje kuličky jen krátce opečeme, stačí jen aby se zatáhly, budou se vařit.
Na omáčku nakrájíme slaninu a cibuli na kousky. Opečené kuličky vyjmeme a do zbylého výpeku dáme slaninu a po chvíli cibuli. Restujeme dozlatova. Vsypeme papriku, mouku a po krátkém restování vmícháme hořčici, dvě nastrouhané okurky a zalijeme vývarem.
Když omáčka začne vařit, přidáme koření a vrátíme kuličky. Vaříme přikryté pomalým varem cca 35-40 minut. Musíme promíchávat, aby se omáčka nepřipálila. Když je maso hotové, do omáčky přidáme zbylé nakrájené (nastrouhané) okurky, dochutíme chilli omáčkou a už jen krátce povaříme. Podáváme s rýží.