Masové koule s koprovým dipem recept
Top Recepty, Mleté masoSuroviny na recept
- 1 kg mletého masa (80% hovězí, 20% vepřové)
- 1 červená cibule
- 50 g slaniny
- 5 stroužků česneku
- 2 vejce
- strouhanka
- sůl
- pepř
- 500 g bílého jogurtu
- čerstvý kopr
- olej
Postup Masové koule s koprovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Oloupejte cibuli a 3 stroužky česneku.
Cibuli a slaninu nakrájejte na několik kusů a společně se třemi stroužky česneku vložte do mixeru.
Vše umixujte v hladkou směs a spolu s mletým masem vložte do misky.
Přidejte 2 vejce, sůl, pepř a větší hrst struhanky.
Propracujte maso rukama a přidejte podle potřeby strouhanku tak, aby ze směsi šly tvarovat kuličky. Nezapomeňťe, že až se strouhanka nasákne, maso ještě zhoustne a proto přidávejte opatrně.
Z masa rukama vytvarujte kuličky (odměřuju lžičkou – 1 vrchovatá lžička masa = 1 kulička), velikost si můžete přizpůsobit.
Na pánvi rozpalte olej a orestujte na něm postupně všechny kuličky. Nasypte je na pekáček a dejte je na 10 min dojít do trouby předehřáté na 180°C. Občas je promíchejte a otočte.
Připravte si dip. Do mističky nalijte jogurt, prolisujte 2 stroužky česneku a přidejte posekaný kopr v množství podle chuti. Já ho dávám opravdu hodně.
Kuličky můžete podávat zvlášť s dipem, nebo je předem v misce promíchat. TIP NA PŘÍLOHU: Omyjte brambory a nakrájejte je na tenoučké plátky. Na plech si dejte pečící papír a na něj rozprostřete všechny plátky brambor. Posolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a pečte na 180°C asi 15 minut. Poté pusťte cyrkulaci vzduchu a pečte do křupava.