Marinovaný zelený chřest sypaný parmezánem recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 500 g zeleného chřestu
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička octa
- 1 lžička medu
- 3 stroužky česneku
- 2-3 lžíce čerstvé nasekané pažitky
- pepř
- sůl
- 1 lžička demi glace
- 100 g parmazánu
Postup Marinovaný zelený chřest sypaný parmezánem
Postup přípravy receptu
-
Chřest omyjeme a odstraníme spodní část jeho stonku tak, že ho prohneme a on praskne a tím se sám oddělí.
V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, odstavíme z plotýnky a vmícháme olivový olej, prolisovaný česnek, med, ocet a pažitku. Osolíme, opepříme a vložíme stonky chřestu. Dobře promícháme, aby se chřest obalil marinádou a necháme uležet cca 3 hodiny. Průběžně chřestem obracíme.
Poté pánev postavíme na plotýnku, obsah necháme zahřát a marinádu rozpustit a zalijeme vroucí vodou tak, aby byl chřest ponořený.
Vaříme 5-7 minut.
Chřest vyjmeme, necháme okapat a udržujeme teplý v alobalu.
Vývar v pánvi ochutíme demi glace a necháme prudce redukovat, dokud nevznikne zahuštěná šťáva. Dosolíme a dopepříme.
Chřest přeléváme horkou omáčkou a vzápětí sypeme jemně strouhaným parmazánem.
Podáváme s opečeným světlým pečivem, ale dobrý je i s bramborovým pyré nebo hedvábnou bramborovou kaší.