Makový dortík s voňavým piškotem recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Makové těsto:
3 vejce
50 g moučkového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
70 g mletého máku
70 g mletých ořechů
20 g strouhané čokolády na vaření
2 lžíce kyselejší marmelády
Piškotové těsto:
2 vejce
80 g moučkového cukru
50 ml horké vody
50 ml oleje
150 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
Poleva:
2 lžíce třtinového nebo hnědého cukru
4 lžíce másla
4 lžíce mléka
1 lžíce rumu
2 lžíce citrónové šťávy
pár rumových perníčků
marmeláda na potření

Postup přípravy receptu

  1. Makové těsto: Ušleháme sníh z bílků. V jiné míse ušleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Přidáme skořici, mák, ořechy, marmeládu a strouhanou čokoládu. Vše promícháme a lehce vmícháme sníh.

  2. Pečeme v dortové formě, vyložené pečícím papírem asi 25 min. při 180°C.

  3. Piškotové těsto: Nejdříve opět ušleháme sníh. Je to důležité, protože metličky musí být u šlehání bílků čisté. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme horkou vodu a olej a opět chvíli prošleháme. Pak už jen zlehka vmícháme střídavě sníh + přes síto mouku smíchanou s práškem do pečiva. Posypeme postrouhanými nebo podrcenými perníčky, které zatlačíme trochu do těsta.

  4. Pečeme v dortové formě, vyložené pečícím papírem asi 20 min. při 180°C. Těsto zakryjeme alobalem, nebo pečícím papírem, aby se perníčky nepřipálily.

  5. Upečené vychladlé makové těsto vyklopíme na pocukrovaný talíř, horní strana zůstane tak dole. Potřeme marmeládou, na ni položíme vychladlý piškotový korpus, jemně přitlačíme.

  6. Na polevu vše smícháme a na mírném ohni pomalu zahřejeme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Ještě horkou polevou polijeme povrch dortíku – tj. perníčkový piškot. Necháme vychladnout a můžeme krájet.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!