Loupáčky s medem recept
Top Recepty, Domácí pekárnaSuroviny na recept
- 300 ml mléka
- 2 žloutky
- 4-5 lžic medu (může být méně - 2-3)
- 2 lžíce tuku (máslo, hera)
- vanilková esence
- citronová kůra
- 400 g hladké mouky
- 100 g hladké špaldové mouky
- 1/3 kostky droždí
Postup Loupáčky s medem
Postup přípravy receptu
-
Postup: PL su polievkove lyzice. Mam lyzice z viacerych suprav, pouzivam strednu velkost a naberiem kopcom. Z tukov pouzivam len prirodne tuky, cize maslo, mast alebo olej, ziadny margarin.
Do pekarne dame suroviny v tomto poradi, ak je drozdie mrazene, vlozime ho priamo do mlieka. Nastavime program cesto. Asi po 45 minutach cesto skontrolujeme, moze byt trochu redsie, az kasovite, potom prisypeme muku a davame pozor na hustotu.
Prisypame pomaly po lyziciach (obycajne staci 1-2PL). Vzdy dalsiu lyzicu prisypeme az po uplnom zahneteni vsetkej muky. Konzistencia ma byt taka, ze sa cesto nebude delit na dva kusy, nebude sa lepit na steny pekarne a po zatlaceni prstom musi byt mäkucke a nelepi sa na prst.
Po skonceni programu cesto vyberieme na pomucenu dosku, rozdelime na 12 kusov. Cesto dalej spracovavame podla jeho kvality, ak je akurat, tak uz nepodsypavame. Kazdy kusok prehnetieme a ukladame na pomucenu dosku na chvilku oddychnut, cca. 5-10 min. Zvycajne ked skoncim s hnetenim posledneho kusa, zacinam so samotnym motanim lupaciek.
Pozor, placky sa pri valkani mozu trochu lepit na dosku, lepsie sa s nimi tak pracuje. Ak si podsypete, bude sa vam zle motat. Kazdy zamotany kus este trochu posulame po doske, aby sa pekne vytvarovali do spravneho tvaru.
Hned po jednom ukladame na plech vylozeny papierom na pecenie, alebo nejakou inou podlozkou (plech takmer nikdy nemastim, pretoze sa mi este nikdy nepodarilo upecene rozky z neho zlozit bez urazu). Mozeme ich aj zahnut, ale potom sa zmesti menej kusov na plech.
Po vytvarovani lupaciek nechame kysnut zakryte na plechu este asi 40 min. Potrieme rozslahanym vajickom a upecieme vo vyhriatej rure na 180-190°C, 15-20 min. Lupacky mozeme plnit nutelou alebo pudingom, alebo inou plnkou.