Louhované preclíky recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 200 g (ml) vody
- 65 g měkkého sádla
- lžička cukru
- 1,5 lžičky soli
- 400 g hladké mouky
- 20 g droždí
- Na louhování:
- 50 g jedlé sody
- litr vody
- Na potření před pečením:
- 2 žloutky
Postup Louhované preclíky
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny dáme do pekárny a necháme jí vypracovat a vykynout těsto.
To pak vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 32 dílků (= 32 preclíků, na 2 plechy).
Každý dílek rozválíme na 20 cm dlouhý váleček, se silnějším středem a tenkými okraji, který vytvarujeme podle fotopostupu.
Všechny preclíky necháme mírně nakynout a pak je asi po 3 kusech (podle velikosti kastrolu) vhazujeme do vřící vody, do které jsme vsypali sodu. Povaříme je asi 45-60 vteřin, pak opatrně vyjmeme, necháme okapat a uložíme na plech s pečící fólií.
Každý preclík potřeme žloutkem, posypeme je hrubou solí (můžeme několikrát opatrně žiletkou naříznout kůžičku) a upečeme v předehřáté troubě - 15 minut na 200-210°C.
Pak teplotu snížíme na 170°C a 15-20 minut dopečeme.