Losos s bylinkami recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- 1 velký filet čerstvého lososa
- Marináda:
- olivový nebo jiný olej
- 2 větvičky libečku nasekat
- 1 svazeček petrželky nasekat
- 10 lístků šalvěje nakrájet na proužky
- 1 lžičku pepře mletého
- 2 lžičky koření Medvědí česnek
- 2 lžičky grilovacího koření
- 1 lžičku Aromatu
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- sůl - pokud je třeba
- Brambory:
- podle počtu porcí uvařit ve slupce s kmínem (měl by vytáhnout škodliviny)
- olej na pečení
- mletý kmín
- bylinky nasekané- libeček, petrželka, dobromysl
- Aromat nebo sůl
- Obloha podle chuti
Postup Losos s bylinkami
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit brambory. Lososa opláchneme, položíme na velké prkénko kůží nahoru tak, aby část prkénka s širší částí ryby (od hlavy), byla nad dřezem. Nožem od ocasní části oškrábeme šupiny, jde to dobře. Pak lososa nakrájíme na porce a vložíme do marinády, je-li třeba, přilijeme olej - viz obrázek pod hlavní fotkou. Všechny porce musejí být v marinádě. Necháme asi dvě hodiny, ale klidně i přes noc.
Uvařené brambory necháme zchladnout, mezi tím si připravíme bylinky a oblohu. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a rozložíme do olejem vymazaného pekáče. Troubu zapneme a rozehřejeme na 200°C
Na pánev, nejlépe grilovací (s vroubky) dáme trochu oleje z marinády a jakmile se pánev rozpálí, naskládáme porce lososa kůží dolů. Trochou oleje z marinády použijeme na pocákání brambor, které okořeníme a posypeme bylinkami. Vložíme do rozpálené trouby.
Rybu necháme na straně kůže péci déle, na střední teplotu. Až uvidíme, že jsou porce trochu propečené, opatrně obrátíme, aby se nám nerozlámaly. Můžeme tu a tam přidat marinádu. Ke konci ještě jednou obrátíme kůží dolů a po pár minutách vypneme. Brambory jsou už také opečené. Můžeme servírovat.