Lilkové střapáčky recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 2 střední lilky
- 2 vejce
- 2 PL kukuřičného škrobu (Maizena, Solamyl..)
- houbové koření (např. od Vitany) nebo prášek ze sušených hub
- 2 stroužky česneku
- 100 g uzeného sýra
- sůl
- olej na smažení
Postup Lilkové střapáčky
Postup přípravy receptu
-
Lilky dobře omyjeme a i se slupkou nastrouháme na nudličky.
Promícháme s malou lžičkou soli a necháme v cedníku vypotit.
Asi po půl hodině z něj rukama vymačkáme co nejvíce vody.
Vymačkaný lilek dáme do mísy, přidáme najemno nastrouhaný sýr, vejce, koření, utřený česnek a zahustíme škrobem. Dobře promícháme.
Na pánvi rozpálíme trochu oleje a ze směsi lžící rovnou na pánev tvoříme placičky, které z obou stran dozlatova osmažíme.
Přebytečný tuk odsajeme ubrouskem a střapáčky podáváme buď s bramborem, bramborovou kaší nebo s pečivem. Já jsem je servírovala v nasucho opečené tmavé hamburgerové žemli potřené hořčicí, navrch jsem ozdobila nakrájenou jemně pálivou papričkou a cibulí.