Lasagne s makrelou, ricottou, špenátem a rajčaty recept
Top Recepty, TěstovinySuroviny na recept
- 425 g makrely (v konzervě)
- 300 g mražený sekaný špenát rozmrazený a zbavený nadměrné vlhkosti
- 200 g čerstvá Ricotta
- 1 citron
- 20 g jemně nasekané bazalky
- 50 g jemně strouhaného Parmezánu (Gran Moravia)
- 350 g Boloňské omáčky
- 400 g loupaných rajčat se šťávou (v konzervě)
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 250 g lasagne
- 100 g strouhané Mozzarelly
- 100 g půlených sterilovaných oliv
- 100 g smetany ke šlehání 33%
Postup Lasagne s makrelou, ricottou, špenátem a rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 180°C. Vsypte špenát, makrelu s ricottou, boloňskou omáčku s citronovou kůrou z 1/2 citrónu, polovinou bazalky a polovinou strouhaného parmazánu do mísy a zakápněte citrónovou šťávou z 1 citrónu. Dochutíme solí a pepřem. Míchejte, dokud se směs dobře nespojí.
Pekáč si vymažeme olivovým olejem, na dno položíme tenkou vrstvu z půlených rajčat v konzervě a rozprostřeme ji. Na ni pak pokládáme po celém dně těstovinové listy.
Další vrstvu utvoříme z makrelové náplně (cca 1–1,5 cm tlustou). Pak položíme opět lasagne, trochu rajčat se šťávou a makrelovou směs a tak pokračujeme až poslední vrstvu tvoří listy lasagní, které pomažeme zbývajícími rajčaty.
Zalijeme půl šálkem smetany, posypeme strouhanou mozzarellou a půlkami oliv, přidáme zbytek bazalkových lístků a nahoru ještě vysypeme po celé ploše zbytek parmezánu.
Vložíme pekáč do horké trouby a pečeme cca 35 minut nebo dozlatova, dokud lasagne nebudou upečené.