Lanýžové risoto recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- 250 g rýže na risoto (Arborio)
- 250 g kaštanových žampionů
- 2 šalotky
- 2dl kvalitniho suchého bílého vína
- 300 ml vývaru
- 150 g másla
- 200 g parmazánu
- olivový olej
- lanýžový olej
- sůl
- čerstvá bazalka
- čerstvý mletý pepř
- lanýáž (naložený v oleji)
Postup Lanýžové risoto
Postup přípravy receptu
-
Na oleji orestujeme nasekanou salotku, přidáme neproplachnutou ryzi, orestujeme spolu se salotkou, zalijeme vinem, prikryjeme poklickou a nechame pomalejsim plamenem dusit do vyvareni se vina. Prilevame po malem mnozstvi vyvar, opet vzdy vyvarit tekutinu a pridavat dalsi. Na vedlejsi panvi orestujeme na lzicce masla a lanyzovem oleji zampiony a pridame je k risotu. Spolecne dusime do zmeknuti ryze. Podle chuti dosolime. Radeji mene, parmesan je slany dost.
Kdyz je risoto hotove, vmichame do nej zbyle maslo a parmesan. Trochu parmesanu si nechame na posypani. Servirujeme na horkem taliri posypane parmesanem, nastrouhanym lanyzem, cerstve mletym peprem a zdobime bazalkou.
Misto parmesanu lze pouzit goudu a misto zampionu hribky, misto lanyze cerneho, belolanyz obecny, ktery lze najit v Cechach v lese.