Kynutý adventní věnec recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 750 g hladké mouky
- 3 dl vody
- 80 g másla
- 50 g cukru
- 40 g droždí
- 2 žloutky (lze vynechat)
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- koření na ozdobu (pepř, hřebíček, nové koření, badyán atd.)
Postup Kynutý adventní věnec
Postup přípravy receptu
-
Těsto zaděláme v domácí pekárně nebo klasicky.
Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a přilijeme asi 1 dcl vlažné vody. Promícháme, zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme asi 3/4 množství mouky, sůl, zbylý cukr, žloutky, máslo, přilijeme kvásek a zbytek vlažné vody. Důkladně promícháme a zpracujeme těsto, do kterého postupně zapracováváme zbytek mouky. Není nutné použít úplně všechnu, záleží na savosti mouky. Musí vzniknout tuhé hladké těsto, které se nelepí.
Pod utěrkou necháme pořádně nakynout. Potom je znovu prohněteme a rozdělíme na 4 díly. Jeden díl rozválíme na placku a tvořítky vypichujeme vánoční motivy.
Položíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme kuličkami nového koření, hřebíčkem, hvězdičkami badyánu apodobně.
Necháme chvilku nakynout a upečeme dorůžova (asi 10 minut).
Ze zbylých tří kousků vyválíme 3 prameny, které spleteme do copu.
Na plechu vyloženém papírem na pečení ho stočíme do věnce, konce dobře spojíme.
Prázdné kalíšky od čajových svíček naplníme kamínky nebo luštěninami a vtlačíme do copu.
Věnec necháme asi 15 minut nakynout, potřeme vejcem a upečeme dorůžova (25 - 30 minut).
Po vychladnutí věnce vložíme do kalíšků svíčky a upečené ozdoby přilepíme bílkovou polevou nebo připevníme párátkem. Můžeme dozdobit mašličkami.