Kuřecí závitek se slaninou a libečkem recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 2 kuřecí prsa po 120-150 g
- sůl
- čerstvě drcený pepř
- čerstvý libeček dle chuti
- 15-20 g uzené slaniny do závitků
- 15 g uzené slaniny na základ
- 40 g cibule
- 18 g hladké mouky na zahuštění (nejlépe opraženou, tzv. suchou jíšku)
Postup Kuřecí závitek se slaninou a libečkem
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí prsa rozkrojíme na plátky, opatrně naklepeme, lehce osolíme, opepříme, položíme tenté plátky slaniny a jemně nakrájený libeček. Svineme do závitků, které zajistíme kovovými jehlami nebo párátky. Osolíme i na povrchu.
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme ji rozškvařit. Když pustí tuk, přidáme jemně nakrájenou cibuli a tu restujeme do světle zlatavé barvy. Vložíme připravené závitky a na povrchu je opečeme. Pak je zalijeme horkou vodou zhruba do dvou třetin výšky, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka. Občas je otočíme, případně dolijeme vodu.
Měkké závitky vyjmeme a šťávu zahustíme moukou rozšlehanou v malém množství vody. Na zahuštění používám tzv. suchou jíšku. Je to mouka pomalu pražená nasucho. Je ji třeba stále míchat, až dosáhne světle zlatavé barvy, nechá se vychladnout a použije se. Zahuštěnou šťávu případně dosolíme a za občasného promíchání pomalu provařujeme cca 25 minut, pak ji přecedíme, přidáme závitky z kterých jsme odstranili jehly a ještě cca 5 minut pomalu provaříme. Hustotu šťávy zvolíme množstvím přidané vody.
Závitky podáváme s rýží a zeleninovým salátem. Jako příloha se hodí i vařené brambory, v tom případě můžeme použít o trochu méně mouky na zahuštění.